Verpleging en verzorging met een pgb

Heb je langdurig verpleging en verzorging nodig? En wil je zelf jouw zorg regelen? Dat kan met een persoonsgebonden budget (pgb) vanuit de zorgverzekering. Met dit budget regel je zelf welke zorgverlener(s) jouw thuiszorg uitvoeren. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor betalingen aan zorgverleners en de administratie van jouw budget.

Het gemak van verpleging en verzorging in natura

Wil je niet alles zelf regelen? Kies dan voor thuiszorg in natura. Je kiest uit onze selectie thuiszorgorganisaties. VGZbewuzt regelt samen met de zorgverlener alle financiële zaken. Jij hebt hier geen omkijken naar.

Thuiszorgorganisatie

Bekijk met welke zorgverleners bij jou in de buurt wij een contract hebben. Zoek op 'verpleging en verzorging'.

Persoonsgebonden budget: regelen

Pgb aanvragen

Een nieuw Zvw-pgb aanvragen? Dat regel je in een paar stappen via Mijn VGZbewuzt. Je hebt wel altijd een indicatie van een wijkverpleegkundige nodig.

Zorg vanuit pgb declareren

Wil je de geleverde zorg uit jouw pgb betalen? Dan kun je deze kosten achteraf bij ons declareren.

Pgb wijzigen

Verandert er iets in jouw situatie? Wissel je bijvoorbeeld van zorgverlener? Laat het ons zo snel mogelijk weten.

 

Veelgestelde vragen persoonsgebonden budget (pgb)

    1. Jij houdt zelf de einddatum van je pgb in de gaten. Hierover krijg je niet standaard een bericht van jouw zorgverzekeraar.
    2. Wij adviseren je om 13 weken voor het aflopen van jouw huidige indicatie contact op te nemen met een BIG-geregistreerde verpleegkundige niveau 5.
    3. Je kunt het beste minimaal 6 weken voor je indicatie verloopt, een nieuw pgb-aanvraagformulier indienen.
  • Is de einddatum van de toegekende indicatie nog niet verlopen? Dan neemt jouw nieuwe zorgverzekeraar jouw toegekende indicatie over. Het is wel belangrijk om jouw pgb toekenningsbrief naar jouw nieuwe zorgverzekeraar te sturen. Pas dan neemt je nieuwe zorgverzekeraar jouw pgb over. Houd er rekening mee dat jouw nieuwe zorgverzekering andere tarieven kan hanteren. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van jouw pgb.
  • Nee, jouw pgb stopt niet automatisch. Wil je je pgb stopzetten? Stuur dan een ondertekende stopzettingsbrief of gebruik een wijzigingsformulier, met als bijlage de toekenningsbrief van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) , naar onderstaand adres:

    VGZbewuzt
    Afdeling ZA&B PGB
    Locker 56
    Postbus 445
    5600 AK Eindhoven

    Let op! Heb je eventueel teveel zorg gedeclareerd van jouw pgb? Dan vorderen wij dat extra bedrag bij jou terug.

  • Gaat een gecontracteerde zorgverlener de volledige zorg leveren? Dan kom je niet in aanmerking voor een pgb. De gecontracteerde thuiszorgorganisatie declareert direct bij ons. Jij hebt er geen omkijken naar.

  • Ja, jij moet zelf met al jouw zorgverleners een zorgovereenkomst afsluiten. Je sluit de overeenkomst bijvoorbeeld met een niet-gecontracteerde zorgorganisatie. Of met een familielid of kennis die de zorg aan jou levert. Jij zorgt zelf voor de betaling van jouw zorgverlener en je kunt de kosten bij ons declareren. Bekijk hier voorbeeldovereenkomsten van formele zorgverleners en informele zorgverleners. De zorgovereenkomst bewaar je voor jouw eigen administratie. In enkele gevallen vragen wij naar deze overeenkomst en kun je die opsturen. 

  • Dat hangt af van welke zorg je nu krijgt:
    • Krijg je op dit moment zorg van een informele en formele zorgverlener? En gaat deze zorgverlener mee naar het buitenland? Dan hoef je dit niet door te geven. 
    • Krijg je op dit moment zorg van een informele of formele zorgverlener? En wil je in het buitenland zorg ontvangen van een andere formele zorgverlener? Vul dan het aanvraagformulier verpleging en verzorging buitenland in en stuur dit naar ons op zoals op het formulier staat aangegeven. Let op: je krijgt in het buitenland alleen zorg vergoed die een formele zorgverlener levert.

Hulp nodig van Per Saldo?

Per Saldo is een landelijke vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Zij geven je advies, ondersteunen je en komen op voor je belangen. Kijk voor meer informatie op www.pgb.nl.